Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

«Το σημείο βρασμού. Ένα εργαστήριο για το θυμό»

Συνεχίστηκε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, και σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου και συγκεκριμένα στην παιδική βιβλιοθήκη «Λάκα Μαντζιάρα» , η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».
Θυμός, ένα συναίσθημα γνωστό σε μικρούς και μεγάλους. Τι είναι θυμός και με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εξάρσεις θυμού μας ήταν τα βασικά ερωτήματα της σημερινής δράσης. Απαντήσεις στα ερωτήματα δόθηκαν, αρχικά, μέσα από την ανάγνωση των βιβλίων «Ο μεγάλος θυμός της Νέλης», της Henriette Bichonnier, εκδόσεις Σμυρνιωτάκης και «Θυμώνω», του Brian Moses, εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί.
Μετά το τέλος της ανάγνωσης τα παιδιά περιέγραψαν προσωπικές στιγμές κατά τις οποίες εκείνα ήρθαν αντιμέτωπα με το συναίσθημα του θυμού και με ποιο τρόπο προσπάθησαν να τον διώξουν μακριά. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι τα παιδιά άκουγαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εμπειρίες των συνομιλητών τους και με μεγάλη προθυμία πρότειναν λύσεις μεταξύ τους ώστε να αντιμετωπίσουν μελλοντικές πιθανές εξάρσεις θυμού μέσα από μια διαφορετική οπτική ματιά.
Κατά τη διάρκεια της δράσης εξέφρασαν τη συναισθηματική τους κατάσταση χρησιμοποιώντας το θυμόμετρο. Η κλίμακα του θυμού κυμαινόταν από τα χαμηλότερα ως τα υψηλότερα επίπεδα.
Για το λόγο αυτό ήρθε η πρόταση του κουτιού ηρεμίας. Ένα κουτί ντυμένο με υφάσματα ή χαρτόνι του χρώματος που αγαπάμε το οποίο θα περιλαμβάνει πράγματα τα οποία θα χρησιμοποιούμε όταν είμαστε θυμωμένοι για να ηρεμήσουμε, όπως βιβλία, πλαστελίνη, μπουκαλάκι με σαπουνόφουσκες, μουσικό κουτί, φουρφούρι, παιχνίδια με ευχάριστη υφή, κύβο του Ρούμπικ. Τι θα περιείχε το δικό τους κουτί ηρεμίας; Το κάθε παιδί μας το περιέγραψε.
Τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν σε χαρτί του μέτρου χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους ένα κόσμο γεμάτο θυμό, λουλούδια θυμωμένα, σπίτια θυμωμένα, ζωάκια θυμωμένα, πρόσωπα θυμωμένα και το συμπέρασμά τους ήταν ότι «Η χαρά και όχι ο θυμός ομορφαίνει τον κόσμο μας».
Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017,  η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, συνεχίζεται στη Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» με μια ακόμα δράση το θέμα της οποίας είναι «Οι λέξεις ως σημεία». Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις λέξεις ως σημεία, ως σταθμούς μέσα στο κείμενο γύρω από τις οποίες πλέκεται η ιστορία.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!