Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ

Το Σάββατο, 10-6-2016, το ΣΔΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας σε Δελφούς και Δίστομο.
Οι εκπαιδευόμενοι, συνοδευόμενοι από καθηγητές του σχολείου, επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών καθώς και το ηρωικό Δίστομο.

Φθάσαμε στους Δελφούς στις 11:00 και επισκεφθήκαμε κατά σειρά τα εξής:

Δελφοί: Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γ
ης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

Πρώτος σταθμός ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών που περιλαμβάνει δύο τεμένη, ένα αφιερωμένο στον Απόλλωνα και ένα στην Αθηνά, καθώς και άλλου είδους εγκαταστάσεις, κυρίως αθλητικές. Ακολουθήσαμε το δρόμο που έπαιρνε ο αρχαίος ταξιδιώτης. Έτσι, όσοι έρχονταν από την Αθήνα συναντούσαν πρώτα το ιερό της Αθηνάς Προναίας, δηλαδή της Αθηνάς που βρισκόταν πριν από το ναό του Απόλλωνα. Εδώ σώζεται η περίφημη θόλος, το κυκλικό κτήριο και ερείπια των τριών ναών της θεάς. Προχωρώντας προς τα βορειοδυτικά συναντούσε κανείς το γυμνάσιο, χώρο αθλητικής προπόνησης και εκπαιδευτικό κέντρο, με την παλαίστρα και το συγκρότημα των λουτρών. Επόμενος σταθμός ήταν η Κασταλία, η ιερή κρήνη των Δελφών. Με το νερό της οι επισκέπτες ξεδιψούσαν από την μακριά πορεία τους και ταυτόχρονα εξαγνίζονταν πριν μπουν στο μαντείο. Το κεντρικό και πιο σπουδαίο σημείο του χώρου είναι το ιερό του Απόλλωνα. Από το σημείο αυτό οι επισκέπτες ακολουθούσαν την ιερά οδό, το βασικό ιστό του τεμένους, που οδηγούσε στο ναό του Απόλλωνα με το περίφημο άδυτο, όπου έδινε τους χρησμούς της η Πυθία. Η ιερά οδός πλαισιωνόταν από τέτοια αφιερώματα, πυκνά τοποθετημένα σε όλο της το μήκος. Στο κέντρο του ιερού, επάνω στο μεγάλο πλάτωμα, δέσποζε ο μεγαλοπρεπής ναός του Απόλλωνα. Ψηλότερα από το ναό, προς τα βορειοδυτικά, βρίσκεται το θέατρο, όπου τελούνταν οι δραματικοί και μουσικοί αγώνες των Πυθίων, ενώ ακόμη ψηλότερα, έξω από τον περίβολο του ιερού, βρισκόταν το στάδιο, που φιλοξενούσε τους αθλητικούς αγώνες. Τα Πύθια, ήταν οι δεύτεροι σε σημασία πανελλήνιοι αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς, που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό. Κεντρικά εκθέματα είναι το άγαλμα του Ηνίοχου, ο ομφαλός και η αρχαιότερη μουσική παρτιτούρα η οποία τοποθετήθηκε πρόσφατα. Το μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτήριο συνολικού εμβαδού 2.270 τ.μ. Η μόνιμη έκθεσή του καταλαμβάνει δεκατέσσερις αίθουσες και οι αποθηκευτικοί χώροι έκταση 558 τ.μ.

Αναχωρήσαμε από τους Δελφούς στις 13:30. Κατευθυνθήκαμε για φαγητό. Κατόπιν και οδεύσαμε για το ηρωικό Δίστομο, όπου φθάσαμε στις 17:00.
Δίστομο: Το Δίστομο, κωμόπολη και έδρα του ομώνυμου δήμου στο νομό Βοιωτίας, είναι ιστορική πόλη, έγινε δυστυχώς όμως πασίγνωστη από την απάνθρωπη καταστροφή που έπαθε από τους Γερμανούς. Το 1944 ύστερα από επίθεση των Ελλήνων ανταρτών εναντίον τους, ξέσπασαν στον άοπλο και ανυπεράσπιστο πληθυσμό του Δίστομου. Κακοποίησαν κατά το χειρότερο τρόπο τον ιερέα του Δίστομου, τον οποίο τελικά εκτέλεσαν, μπήκαν στα σπίτια και σκότωσαν τα μωρά στις αγκαλιές των μητέρων τους, άρπαξαν τις νέες και όμορφες κοπέλες και αφού τις βίασαν τις σκότωσαν με πολλών ειδών μαρτύρια. Στη σφαγή του Διστόμου δολοφονήθηκαν συνολικά 218 κάτοικοι (ακόμη και σε βρέφη). Η συγκίνηση ήταν μεγάλη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού το οποίο φιλοξενεί όλο το υλικό από τη ναζιστική θηριωδία. Με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπό τους  παρακολουθήσαμε με ρίγος  τον κ. Παπανικολάου, εθελοντή του Μουσείου, ο οποίος με λεπτομέρεια αλλά και συγκίνηση μας εξήγησε τι είχε συμβεί την ημέρα εκείνη, αλλά και το σχετικό ντοκιμαντέρ. Με κόμπο στο λαιμό αναχωρήσαμε βουβοί, στις 19:00 και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για την Καρδίτσα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η επίσκεψή μας στο Δίστομο συνέπεσε χρονικά με τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της σφαγής καθώς  συμπληρώθηκαν 42 χρόνια ακριβώς  από την ημέρα της σφαγής  η οποία έγινε στις 10-06-1944. Στο Δίστομο υπάρχουν αναμνήσεις που ενώνουν τους κατοίκους του και  που δεν θα σβήσουν ποτέ, όπως ποτέ δεν μπορούν και δεν πρέπει να σβήσουν από το μυαλό καθενός επισκέπτη που γνώρισε από κοντά τα γεγονότα.



Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η καθηγήτρια του σχολείου μας  κα. Διαμαντή Γεωργία (φιλόλογος), μας έδινε αναλυτικές πληροφορίες για οποιοδήποτε σημείο επισκεφθήκαμε. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία και ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι εκπαιδευτικές επισκέψεις κάθε σχολική χρονιά γίνονται χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή των μαθητών μας.
Θεωρούμε ότι ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα τόσο από το χώρο, όσο από την πληρέστατη ξενάγηση και από την προσοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ